θεσσαλονικη

Θεσσαλονίκη, η πόλη που ερωτεύεσαι και δεν ξεχνάς ποτέ..

Μια πόλη 2300 χρόνων που αποτελεί σήμερα το μητροπολιτικό κέντρο ολόκληρου του Βορειοελλαδικού χώρου. Αν στην Αθήνα συμπυκνώνεται η κλασσική αρχαιότητα και μέσα από τα μνημεία της προβάλλει το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται ο πλούτος και η μεγαλοπρέπεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Ωστόσο, η μακραίωνη ιστορία της ξεπερνά αυτή τη διάσταση. Ανοιχτή πόλη στους δύο κόσμους, της Δύσης και της Ανατολής, αποτέλεσε σταθμό για όλους τους λαούς που πέρασαν απ΄ αυτήν. Βυζαντινοί, Φράγκοι, Οθωμανοί, Εβραίοι είχαν κάτι να αφήσουν και κάτι να πάρουν από τον πολιτισμό της, από την πολιτιστική της κληρονομιά, από τις ιστορίες και τις παραδόσεις του λαού της. Υπήρξε το σταυροδρόμι εθνοτήτων και θρησκειών, τα απομεινάρια των οποίων καθρεφτίζονται στα πολυάριθμα μνημεία, που προβάλλουν διάσπαρτα στο ιστορικό της κέντρο.

Πολιτιστικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο, γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη τόσο κατά τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, όσο και στους χρόνους της Τουρκοκρατίας. Αλλά και μετά την απελευθέρωση, το 1912, η πολυεθνική πόλη του Θερμαϊκού συνέχισε την ανάπτυξή της με ραγδαίους ρυθμούς για να γίνει σήμερα η δεύτερη πόλη του ελληνικού κράτους με πληθυσμό που ξεπερνά το 1.000.000 κατοίκους.

Ένας πολιτιστικός περίπατος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορείτε να τον ολοκληρώσετε μέσα σ’ ένα πρωϊνό, χωρίς μάλιστα να χρειάζεσθε μεταφορικό μέσο.

Με αφετηρία το σήμα κατατεθέν της πόλης της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο, και διασχίζοντας το πάρκο ΧΑΝΘ, θα συναντήσετε τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης, το αρχαιολογικό μουσείο, το μουσείο βυζαντινού πολιτισμού, την Αγια Σοφια,το πάρκο Χανθ, το θέατρο του Λευκού Πύργου όπου, φιλοξενεί παραστάσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την αγορά Μοδιανο, πρόκειται για ένα ορθογώνιο σύμπλεγμα οικοδομημάτων, με αέτωμα ως πρόσοψη, σκεπασμένο με γυάλινη οροφή.

Μαγαζιά με κρεατικά, ψάρια, και λαχανικά, αλλά και γραφικές ταβέρνες στεγάζονται στην αγορά, η οποία προσφέρεται για παραδοσιακές, πικάντικες γεύσεις και τσίπουρο το μεσημεράκι, αλλά και για αυτοσχέδια γλέντια με μουσική από πλανόδιους οργανοπαίκτες. Την Πλατεία Αριστοτέλους που είναι δημιούργημα της Επιτροπής Εμπράρ. Επιβλητική και ευρύχωρη με στοές και καμάρες, φιλοξενεί καφενεία και μαγαζιά δίνοντας ένα ζωηρό αλλά και αρχοντικό τόνο στην πόλη. Στον Μεσοπόλεμο λειτουργούσαν στην πλατεία πέντε κινηματογράφοι, ενώ μεταπολεμικά οι αρχηγοί των κομμάτων την επέλεγαν για τις προεκλογικές τους ομιλίες.

Το Γεντί Κουλέ, η διαβόητη Τουρκική φυλακή, της οποίας αναφορές συναντάμε στα ρεμπέτικα άσματα. Τώρα πια παραδίδεται στον πολιτισμό, και θα φιλοξενεί εκδηλώσεις οι οποίες θα μας υπενθυμίζουν το μεγαλειώδες βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, αλλά και θα μας γνωρίζουν την αιματοβαμμένη ιστορία του συγκεκριμένου κτιρίου.

Η Παλιά Πόλη, κτισμένη ψηλά, μέσα σε τείχη, σας περιμένει για να απολαύσετε λαχταριστούς μεζέδες και υπέροχες σπεσιαλιτέ – και ανάμεσά τους την πιο γλυκιά σπεσιαλιτέ της Θεσσαλονίκης, την μπουγάτσα – έχοντας μπροστά σας τη μαγευτική θέα της πόλης. Περπατήστε στα στενά, λιθόστρωτα δρομάκια, επισκεφθείτε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, και ζήστε στη ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *