arxaia olympia

Ταξίδι στην υπέροχη Δυτική Πελοπόννησο

Γνωρίστε το νομό Ηλείας!

Στη γη της Αρχαίας Ήλιδας και της Ολυμπίας βρίσκεται ο σημερινός νομός Ηλείας. Όμορφες ακτές, ορεινά τοπία και πολύ πράσινο, σε συνδυασμό με τις απέραντες αγροτικές εκτάσεις του κάμπου συνθέτουν ένα όμορφο σκηνικό.

 

Ομορφιά και χρώματα

Ένας αυθεντικός οργασμός παραμυθένιας ομορφιάς. Ένα εξαίσιο παζλ από καταπράσινες πλαγιές, δαντελωτές παραλίες, ιστορικά μέρη και πλήθος χρωμάτων.

Ο νομός ξεκινάει βόρεια από τα πεδινά τοπία με τις απέραντες αγροτικές εκτάσεις. Πόλεις και κωμοπόλεις βρίσκονται διάσπαρτες στον απέραντο κάμπο. Λεχαινά, Ανδραβίδα, Κυλλήνη, Αμαλιάδα, Πύργος.

Δυτικά, οι ακτές του Ιονίου σχηματίζουν απίθανες παραλίες με μεγάλες αμμουδιές. Κουρούτα, Σκαφιδιά, Κατάκωλο, Καϊάφας, Ζαχάρω. Ανατολικά αρχίζουν οι λόφοι και τα βουνά.

Ανάμεσά τους η Αρχαία Ολυμπία, η Κρέστενα, η Ανδρίτσαινα, η Δίβρη, τα δάση της Φολόης… Ένας νομός με μεγάλη ιστορία, ποικιλία τοπίων, χρώματα και ζωντάνια. Ένας νομός που αξίζει να επισκεφθείτε!

 

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Η γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων

 

Σε μια πανέμορφη περιοχή γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Εκεί, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση οι αρχαίοι δημιούργησαν το Ιερό της Ολυμπίας.

Το παρελθόν αποκαλύπτεται μέσα από τα μοναδικά αυτά μνημεία και φωτίζει το αύριο…

 

Μοναδικά όμορφη περιοχή

Η Αρχαία Ολυμπία είναι ο τόπος όπου γεννήθηκαν και πραγματοποιούνταν οι Ολυμπιακοί αγώνες κατά την αρχαιότητα.

Εκεί, στους νότιους πρόποδες του δασωμένου λόφου του Κρονίου, ανάμεσα στη συμβολή του Αλφειού και του Κλαδέου ποταμού, ίδρυσαν το Ιερό της Ολυμπίας.

Η κοιλάδα ανάμεσα στα δυο ποτάμια ήταν κατάφυτη από πεύκα, λεύκες και αγριελιές, γι’ αυτό και το ιερό ονομάστηκε Άλτις, που σημαίνει άλσος.

Ο αρχαιολογικός χώρος περικλείεται από έναν περίβολο μέσα στον οποίο περιλαμβάνονται τα κυριότερα θρησκευτικά οικοδομήματα και αναθήματα του ιερού.

Έξω από τον περίβολο βρίσκονταν οι βοηθητικοί χώροι, δηλαδή οι κατοικίες των ιερέων, τα λουτρά, οι ξενώνες και οι χώροι προετοιμασίας των αθλητών.

 

Ο σημερινός Δήμος Αρχ. Ολυμπίας

Χιλιάδες επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο στην Ολυμπία για να θαυμάσουν τον αρχαιολογικό χώρο και τα Μουσεία.

Η έδρα του Δήμου, η Αρχαία Ολυμπία, είναι μια τουριστικά ναπτυγμένη κωμόπολη με ξενοδοχεία, καταστήματα και έντονη νυχτερινή ζωή. Στο δήμο, ανήκουν σήμερα 22 ακόμα χωριά της ευρύτερης περιοχής.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τα καταπράσινα ημιορεινά τοπία, με νερά, δέντρα, πλαγιές και χρώματα της φύσης.

Τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου (που αξίζουν μια επίσκεψη και έχουν υπέροχα τοπία και αξιοθέατα) είναι ο Πλάτανος, το Πελόπιο, το Χελιδόνι, το Στρέφι, το Φλόκα, το Σμίλα και η Ηράκλεια.

 

Δήμος Πύργου

Μια σύγχρονη πόλη

 

Μια επαρχιακή πόλη με ρυθμό και αξιόλογη αγορά. Σύγχρονη και διαρκώς αναπτυσσόμενη. Με ονειρεμένες κοντινές παραλίες και ειδυλλιακά τοπία. Ο Πύργος αποτελεί έναν άγνωστο προορισμό, ένα πέρασμα…

Ο Πύργος είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας. Ιστορικά η πόλη εμφανίζεται γύρω στα 1687, μετά το τέλος δηλαδή του Ενετοτουρκικού πολέμου.

Την περίοδο 1715-1821 ο Πύργος αποτελεί μια από τις 24 επαρχίες του Μοριά. Το όνομά του το χρωστά στο μεγάλο πύργο που έκτισε στο λόφο του Επαρχείου ο Έλληνας ιδρυτής της νεότερης πόλης, Τσερνοτάς. Το 1821 στην περιοχή του Πύργου έλαβαν χώρα πολλές μάχες και η πόλη γνώρισε πολλές καταστροφές.

 

Ιστορία

Η περίοδος γύρω στα 1850 για τον Πύργο είναι μια χρυσή εποχή. Η πόλη αναδιοργανώνεται και, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι των επαρχιών Ηλείας, Ολυμπίας και Γορτυνίας, γίνεται το συγκοινωνιακό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο όλης της περιφέρειας.

Τότε κατασκευάζεται και το λιμάνι στο Κατάκολο, που άνοιξε το δρόμο για το εξαγωγικό εμπόριο, κυρίως της σταφίδας, και βοήθησε στην οικονομική ευημερία της πόλης.

 

Η πόλη σήμερα

Σήμερα ο Πύργος έχει τη μορφή μιας σύγχρονης πόλης που προσφέρει στους κατοίκους και στους επισκέπτες του όλες τις ανέσεις.

Πεζόδρομοι με πολύχρωμα λουλούδια διευκολύνουν τη βόλτα σας στην πόλη, κατά την οποία θα συναντήσετε την παλιά Δημοτική Αγορά (έργο του διάσημου Ε. Τσίλερ), το Δημαρχείο (καταπληκτικό κτίριο με νεοκλασικά χαρακτηριστικά), την Μητρόπολη του Αγ. Νικολάου και άλλα σημαντικά κτίρια που ταυτίζονται με την ιστορία της πόλης.

Κατά την παραμονή σας στον Πύργο μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο λιμάνι του Κατακόλου και να γευματίσετε στα ταβερνάκια της περιοχής.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *