χωρια ιωαννινων

Αφού γνωρίσαμε στο πρώτο μέρος μερικά χωριά των Ιωαννίνων, ήρθε η ώρα για τα επόμενα!

Γιάννενα: πανέμορφη πόλη-θρύλος!

Εκεί που τα ατάραχα νερά της Παμβώτιδας αντικρίζουν το περήφανο Μιτσικέλι και εκεί που ο μύθος συναντάει την παράδοση γεννιούνται τα Ιωάννινα, η πόλη θρύλος με τη μοναδική ομορφιά.

Από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας!
Ρομαντική, παραδοσιακή, υπέροχη

Κτισμένα στο νοτιοδυτικό άκρο της Πίνδου, τα Ιωάννινα απλώνονται στην άκρη της ομώνυμης κοιλάδας, ενώ περιμετρικά «στολίζονται» τους χειμερινούς μήνες από τις χιονισμένες βουνοκορφές της Ηπείρου.

Πόλη γραφική, ζωντανή, σύγχρονη και νεανική, πόλη που διατηρεί το ύφος της και σε καλεί να περιπλανηθείς στα λιθόστρωτα στενά της σοκάκια, να θαυμάσεις τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά της, να χαθείς στα χιλιάδες μέρη της και σαν σύγχρονος κουρσάρος να κατακτήσεις τις ομορφιές τους, τα Ιωάννινα αποτελούν το καμάρι της Ηπείρου και ίσως την ομορφότερη πόλη της Ελλάδας.

Εδώ οι επιλογές δεν γνωρίζουν από αριθμούς, δεν γνωρίζουν τι θα πει σταμάτημα του χρόνου…Όλα κινούνται στη σφαίρα που εσύ επιθυμείς και συνεχίζουν το ερωτικό παιχνίδι που χάθηκε κάποτε στις όχθες της λίμνης, όταν και έλαβε τραγικό τέλος η ιστορία του Αλή Πασά και της κυρά Φροσύνης…

Καθήστε στο Μόλο και απολαύστε τη λίμνη

Οι κτύποι της καρδιάς αρχίζουν να γίνονται εντονότεροι καθώς ο δρόμος που οδηγεί στο Μόλο φτάνει σιγά, σιγά στο τέλος του και η πανέμορφη λίμνη ξετυλίγεται πλέον μπροστά μας…

Κι αν αδυνατείς να δώσεις όλες τις εντυπώσεις για αυτή σε κάποιον, έστω και γραπτά, τουλάχιστον δώσε του την ευχή να βρεθεί γρήγορα δίπλα από την Παμβώτιδα λίμνη Ιωαννίνων…

Σκιερά αιωνόβια πλατάνια, ήρεμα νερά στα οποία καθρεπτίζεται ο βαρύς όγκος από το Μιτσικέλι, πλοιάρια που σε καλούν για μια σύντομη μα συνάμα μαγευτική βόλτα στο κοντινό νησάκι, καφετέριες, εστιατόρια, μπαράκια και χίλιες τόσες ακόμα επιλογές, κάνουν τα λόγια περιττά, δίνοντας τη σκυτάλη στις εικόνες.

Εσείς τι περιμένετε; Ζήστε τις από κοντά… Ματιά στον πολιτισμό – Τα Ιωάννινα, όντας πόλη με μεγάλη ιστορία και πολιτιστική παράδοση, δε θα μπορούσαν παρά να διαθέτουν αρκετές εστίες φύλαξης των πολιτιστικών τους θησαυρών. Η αρχή γίνεται με το Δημοτικό Μουσείο στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει τα υπέροχα ξυλόγλυπτα της γιαννιώτικης τέχνης, τα διάσημα πατροπαράδοτα αργυροχοϊκά της, το σπαθί του Καραϊσκάκη κλπ. και συνεχίζει με το Αρχαιολογικό Μουσείο και τα εκθέματα από νομίσματα, όπλα, ειδώλια κλπ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης το Βυζαντινό Μουσείο αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών, με αντικείμενα, φορεσιές και κοσμήματα από τον υλικό βίο της περιοχής. Επιπλέον, τα Ιωάννινα διαθέτουν δύο πολύ αξιόλογες βιβλιοθήκες, τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη με τοπικά χειρόγραφα και ηπειρωτικές εκδόσεις καθώς και τη Βιβλιοθήκη Ηπειρωτικών Μελετών με πληθώρα παλαιών εντύπων και χειρόγραφων.

Μην παραλείψετε τέλος να επισκεφθείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Αθανάσιου Βρέλλη, καθώς και το αρχείο της Εθνικής Αντίστασης με φωτογραφικό υλικό και έντυπα από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διασκέδαση στην πόλη

Η καρδιά της διασκέδασης χτυπάει κυρίως στο Μόλο ο οποίος πλαισιώνεται από café bars, ωστόσο επιλογές για τη διασκέδασή σας θα βρείτε επίσης στις οδούς Δωδώνης, Καραμανλή, Μιχαήλ Αγγέλου, Στρατηγού Παπάγου κλπ. καθώς και στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί από Ιωάννινα προς Τρίκαλα.

Πέραν των café bars και clubs, στα Ιωάννινα θα βρείτε και μεγάλες πίστες με ζωντανή ελληνική μουσική καθώς και στέκια για τους λάτρεις των ρεμπέτικων ακουσμάτων.

Δήμος Κατσανοχωρίων

Ανεξερεύνητος παράδεισος

Κι εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, έρχονται οι χαμένοι παράδεισοι να σου θυμίσουν και τη δική τους ύπαρξη, προσφέροντάς σου γη και ύδωρ…

Ένας τέτοιος τόπος είναι ο Δήμος Κατσανοχωρίων.

Ο δήμος βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και απέχει 32 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Η έδρα του δήμου είναι στο Καλέντζι. Περιλαμβάνει συνολικά εννέα δημοτικά διαμερίσματα.

Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή που παρουσιάζει εδαφολογικές εξάρσεις. Το υψηλότερο σημείο του δήμου εντοπίζεται στο Ξηροβούνι σε υψόμετρο 1.614 μ. Ο ποταμός Άραχθος διασχίζει το ανατολικό τμήμα της περιοχής.

Το υδάτινο στοιχείο είναι αυτό που την χαρακτηρίζει. Γνωστές είναι οι πηγές της Κλίφκης στο Καλέντζι και οι νερόμυλοι που υπάρχουν στα δημοτικά διαμερίσματα Καλεντζίου, Ελληνικού, Κορυτιάνης και Πλατανούσας που συνδυάζουν το φυσικό στοιχείο με την ανθρώπινη δημιουργία.

Σ’ όλες τις περιοχές του δήμου μπορείτε να θαυμάσετε τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Για αθλητικούς τύπους…

Ο ποταμός Άραχθος που διασχίζει την περιοχή προσφέρει την ευκαιρία στους πιο τολμηρούς επισκέπτες να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου κάνοντας κανό, καγιάκ ή rafting.

Bέβαια, αν οι μύες σας είναι ήδη γυμνασμένοι, μπορείτε να χαλαρώσετε ψαρεύοντας στις όχθες του Άραχθου και να απολαύσετε τη φύση.

Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας ή του ποδηλάτου βουνού, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στις περιοχές Αετοράχη, Κορυτιάνη και Ξηροβούνι όπου μπορείτε να ασκηθείτε.

Δήμος Κεντρικού Ζαγορίου

Tα Ζαγοροχώρια συνδυάζουν, με τρόπο δεξιοτεχνικό, τα πρωτογενή υλικά της φύσης, την πέτρα και τη βλάστηση, αποδεικνύοντας ότι η αληθινή ομορφιά είναι ανεπιτήδευτη…

Αρίστη: άριστος προορισμός

Η Αρίστη είναι ένα από τα μεγάλα χωριά του Δυτ. Ζαγορίου και βρίσκεται σε ύψος 650 μέτρων. Το παλιό της όνομα ήταν Αρτίτσα και είχε την περίοδο της ακμής της πάνω από 1.000 κατοίκους.

Αξίζει να δείτε την επιβλητική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που κτίστηκε το 1718.

Ελάτη, Βίτσα

Το Κεντρικό Ζαγόρι παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από άποψη παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Πρώτος σταθμός, η Ελάτη.

Το χωριό είναι κτισμένο σε δασωμένη περιοχή του βουνού Μιτσικέλι. Τα σπίτια φτιαγμένα από γκρίζα πέτρα, με θέα προς τα ολόλευκα βουνά και τις ελατοσκέπαστες κορφές, φαντάζουν μοναδικά μέσα στην απλότητά τους.

Η πλατεία ισκιώνεται με το γέρικο πλάτανο, που έχει συντροφιά τη γηραιά παρέα κάποιων ηλικιωμένων… Συνεχίζοντας, φτάνουμε στη Βίτσα, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου. Mια πλούσια βλάστηση περιβάλλει περήφανα αρχοντικά, ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής.

Μονοδένδρι, Δίλοφο…

Ευθεία ο δρόμος οδηγεί στο Μονοδένδρι. Το φημισμένο και δημοφιλές χωριό βρίσκεται στην αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στη χαράδρα του Βίκου. Καλοχτισμένα σπιτάκια σε αρμονία με νέους ξενώνες φιλοξενούν τους επισκέπτες, λίγο πριν την αναχώρηση για το φαράγγι.

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1.060 μ. Ξεχωρίζουν οι πέτρινοι πύργοι από τη θέση Οξυά, οι βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Μηνά και του Αγίου Αθανασίου. Το κερί σβήνει στο μανουάλι με το βοριά, οι μύτες κοκκινίζουν με το κρύο…Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευήςκρέμεται στο χείλος του γκρεμού. Θαρρείς πως είναι σκαλισμένο στα βράχια.

Οι τοιχογραφίες μοναδικές. Από δω ξεκινά η μεγάλη πορεία για το φαράγγι του Βίκου. Mήκος περισσότερο από 20 χλμ., βάθος 1.200 μ., ενώ το μεγαλύτερο άνοιγμα φθάνει τα 2.200 μ.

Η κοίτη του ποταμού διακόπτεται από τεράστια βράχια. Ο οργασμός της φύσης ξεπερνά τη φαντασία. Κάθετες ορθοπλαγιές γίνονται ένα με τον ουρανό. Ύστερα, οι πηγές του Βοϊδομάτη… Aνατολικά βρίσκεται το Δίλοφο, το εντυπωσιακό χωριό με τα αρχοντικά και τα πέτρινα γεφύρια.

Δήμος Κόνιτσας

Προορισμός για όλα τα γούστα

Αν επιθυμείτε μια ορεινή κωμόπολη με παραδοσιακό χρώμα, φυσική γοητεία, αξιοθέατα, extreme sports, πεζοπορικά μονοπάτια και ανεπτυγμένη υποδομή, η Κόνιτσα είναι ακριβώς αυτό που ζητάτε.

Extreme sports και πεζοπορία

Όλη η περιοχή της Κόνιτσας με τα βουνά και τα ποτάμια της αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο για πεζοπορία όσο και για extreme sports.

Εδώ μπορείτε να κάνετε canoe kayak, rafting, αεροπτερισμό, αναρρίχηση, ποδηλασία, διάσχιση φαραγγιού κλπ., καθώς η οργανωμένη σχολή υπαίθριων δραστηριοτήτων NO LIMITS υπόσχεται να σας φέρει κοντά με την πλειοψηφία των extreme sports μαθαίνοντάς σας παράλληλα όλα τα μυστικά τους.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε Μάιο η Κόνιτσα φιλοξενεί ένα από τα κορυφαία γεγονότα extreme sports με την επωνυμία «Ο Εύαθλος».

Τουριστική Υποδομή

Στην Κόνιτσα και στη γύρω από αυτή περιοχή διατίθεται ικανοποιητικός αριθμός ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων για όλα τα γούστα.

Πολύ καλές επιλογές διαθέτει η περιοχή και σε θέματα φαγητού, με παραδοσιακές ταβέρνες και καλά εστιατόρια, ενώ για τους λάτρεις της νυχτερινής διασκέδασης, η κεντρική πλατεία της Κόνιτσας και το στενάκι κάτω από αυτή συγκεντρώνουν τα βλέμματα της νεολαίας και όχι μόνο καθώς διαθέτουν όμορφα café bars, τσιπουράδικα και γενικά επιλογές που θα σας ικανοποιήσουν απόλυτα.

Ορεινή πρόκληση!

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των Ελλήνων και ξένων τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή αυξάνεται συνεχώς, καθώς η Κόνιτσα ξεφεύγει από τον χαρακτηρισμό του απόλυτα καλοκαιρινού ή χειμερινού προορισμού, εξαιτίας του ότι προσφέρει επιλογές όλο το χρόνο.

Η πόλη είναι κτισμένη στις πλαγιές του όρους Τραπεζίτσα, περιστοιχίζεται από τους ορεινούς όγκους του Γράμμου, του Σμόλικα, της Γκαμήλας, της Νεμερτσίκας και του Κάμενικ και απέχει 65 χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη των Ιωαννίνων.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *