ιωαννινα και κοντινα χωρια

Τα Ιωάννινα και τα κοντινά χωριά

Τα Ιωάννινα αποτελούν μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας και για το λόγο αυτό μη διστάσετε να συμμετάσχετε και εσείς σε κάποια από τις πάμπολλες οργανωμένες εκδρομές που διοργανώνουν τα τουριστικά πρακτορεία.

Έτσι, θα έχετε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακαλύψετε μέρη που πιθανόν να μην είχατε προγραμματίσει να επισκεφθείτε.

Φροντίστε κατά την επίσκεψή σας στα Ιωάννινα να έχετε πάντα μαζί σας μια βιντεοκάμερα ή στη χειρότερη των περιπτώσεων μια απλή φωτογραφική μηχανή.

Η συχνή εναλλαγή των χρωμάτων και η αποθέωση της φύσης κάνουν την ύπαρξή τους άκρως απαραίτητη…

Τα Ιωάννινα φημίζονται εκτός των άλλων και για την πλούσια κουζίνα τους με τις παραδοσιακές συνταγές και τα αγνά υλικά.

Για το λόγο αυτό, όταν επισκεφθείτε κάποιο από τα εστιατόρια της πόλης, μη διστάσετε να ζητήσετε από το προσωπικό να σας ενημερώσει σχετικά με τις ντόπιες σπεσιαλιτέ που μπορείτε να δοκιμάσετε εκεί.

Τα χωριά των Ιωαννίνων φημίζονται για τα πανηγύρια τους για αυτό αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας και γιορτάστε μαζί με τους φιλόξενους κατοίκους τους.

Ιδιαίτερα τα πανηγύρια της Λάκας Σουλίου με τα παραδοσιακά συγκροτήματα, το κρασί και το άφθονο γλέντι είναι κάτι το εξαιρετικό…

Αν σκοπεύετε να ανεβείτε πρός Μέτσοβο ή Ζαγοροχώρια, έχετε μαζί σας αλυσίδες χιονιού για το ΙΧ σας. Ίσως χρειαστούν…

Η ξενοδοχειακή υποδομή στο νομό είναι καλή. Εάν θέλετε να μείνετε σε παραδοσιακούς ξενώνες, καλύτερα κάντε μια κράτηση πριν ξεκινήσετε.

Επίσης, στην πόλη των Ιωαννίνων υπάρχουν ξενοδοχεία lux και Α΄κατηγορίας ιδιαίτερα καλά!

Δ. Ανατολικού Ζαγορίου – Εισαγωγή  
Η μαγεία των Ζαγοροχωρίων
Αποδράστε στα παραδοσιακά Ζαγοροχώρια και γνωρίστε τα χωριά του, που ξεχωρίζουν για τις ομορφιές που τα περιβάλλουν και την ποικιλία των γεύσεών τους.
Άγρια ομορφιά
Ο δήμος Ανατολικού Ζαγορίου βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Ιωαννίνων και πιο συγκεκριμένα στην ανατολική πλευρά των ξακουστών Ζαγοροχωρίων.
Αποτελείται από τα χωριά Ανθρακίτης, Γρεβενίτι, Δεμάτι, Δόλιανη, Ελατοχώρι, Ιτέα, Καβαλλάρι, Καρυές, Καστανώνα, Μακρίνο, Πέτρα, Τρίστενο και Φλαμπούρι, καθώς κι από τους συνοικισμούς Αγία Παρασκευή και Ποταμιά, ενώ η έδρα του βρίσκεται στο χωριό Μηλιωτάδες.
Ο συνολικός πληθυσμός του δήμου πλησιάζει τους 2.500 κατοίκους, ενώ το κλίμα είναι ηπειρωτικό ορεινό και διακρίνεται για τους κρύους χειμώνες, που συχνά συνοδεύονται από ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, και τα δροσερά καλοκαίρια.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του τόπου είναι η άγρια φυσική ομορφιά, αφού τα χωριά του δήμου είναι κυριολεκτικά πνιγμένα μέσα στο πράσινο των ελάτων, πεύκων και οξιών.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο σημαντικά ορεινά οικοσυστήματα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, λόγω της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας που διαθέτει.
Πώς θα πάτε
Η πρόσβαση στο δήμο είναι εφικτή μέσω της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Θεσσαλονίκης, από τη θέση Μπουλντούμα, καθώς και από γειτονικούς δήμους του νομού αλλά και από το νομό Γρεβενών.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας, σας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσετε και τη σπάνια ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος που απλώνεται ολόγυρά σας.
Και στην περίπτωση, όμως, που επιλέξετε να κατευθυνθείτε στην περιοχή μέσω του νομού Γρεβενών, είναι σίγουρο ότι θα αποζημιωθείτε, αφού μπορείτε να θαυμάσετε ένα τμήμα του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα και, αν είστε τυχεροί, να δείτε και την υπό εξαφάνιση καφέ αρκούδα, που ζει στο Δρυμό.
Απόδραση από την καθημερινότητα
Κατά την παραμονή σας στα γραφικά χωριά του δήμου Ανατολικού Ζαγορίου, έχετε την ευκαιρία να ασχοληθείτε με πλήθος δραστηριότητες, που δύσκολα τις βρίσκετε στις πόλεις.
Πεζοπορία στη φύση, ψάρεμα πέστροφας στον ποταμό Βάρδα και συγκομιδή μανιταριών είναι μερικές μόνο από τις δυνατότητες που σας προσφέρει η περιοχή.
Επιπλέον, τα οικήματα που χρησιμοποιούνται ως ξενώνες είναι παραδοσιακής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής και εξοπλισμένα με αντικείμενα που αναδεικνύουν την τοπική παράδοση.
Πολλά χωριά διαθέτουν εστιατόρια και καφενεδάκια, στα οποία μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακές γεύσεις, όπως ψητά και τηγανητά αγριογούρουνα, σουβλάκια, πίτες και χορταρικά, που σπανίζουν στις πόλεις, όπως λάχανα και μύκητες.
Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχάσετε να συνδυάσετε το γεύμα σας με ντόπιο τσίπουρο και κρασί, που υπάρχει άφθονο στην περιοχή, καθώς και με γλυκά ταψιού, όπως μπακλαβά και γαλακτομπούρεκο, γλυκά παρασκευασμένα με αγνά υλικά.
Δ. Ανω Πωγωνίου – Εισαγωγή  
Η μεγάλη ιστορία, οι φυσικές καλλονές και οι φιλόξενοι κάτοικοι είναι τα στοιχεία που διακρίνουν τα χωριά του δήμου.
Ορεινά τοπία και χωριά
Ο Δήμος Άνω Πωγωνίου εκτείνεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Ιωαννίνων.
Συγκροτείται από τις εξής περιοχές: Κεφαλόβρυσο, που είναι η έδρα του δήμου, Βασιλικό, Άγιο Κοσμά, Κακόλακκο, Κάτω Μερώπη, Μερώπη, Ωραιόκαστρο, Παλαιόπυργο, Ρουψιά.
Η έκταση του δήμου είναι 137.000 στρέμματα και ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 5.000 περίπου κατοίκους. Τα περισσότερα χωριά καλύπτονται από ορεινές εκτάσεις και βρίσκονται σε υψόμετρο από 550 ως 960 μ.
Οι ιστορικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Πωγωνάτος είναι αυτός που έδωσε το όνομά του στην περιοχή.
Η περιήγηση ξεκινά
Η έδρα του δήμου, το Κεφαλόβρυσο, είναι σκαρφαλωμένη στο όρος Νεμέρτσικα. Η θέα από εκεί είναι μαγευτική. Απολαύστε την και ρουφήξτε όσο πιο πολύ καθαρό αέρα μπορείτε.
Φεύγοντας από το χωριό δείτε να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας το ολοκαύτωμα του χωριού από τους Γερμανούς. Το Ηρώο, φτιαγμένο προς τιμήν εκείνων που κάηκαν στην κτηνωδία αυτή, στέκει επιβλητικό στην πλατεία.
Άλλο ένα πανέμόρφο “μπαλκόνι” της Ηπείρου είναι το Βασιλικό.
Το “μπαλκόνι” αυτό κοσμείται με δάση από καστανιές. Εκεί, στην Υπαπαντή του Χριστού, οι αγιογραφίες ξεδιπλώνουν την ιστορία του τόπου. Στο Ωραιόκαστρο θα βρείτε τον νερόμυλο και τις δυο νεροτριβές.
Στο ίδιο σημείο, το τοξωτό πέτρινο γεφύρι και ο καταρράκτης “Δέση” δημιουργούν ένα περιβάλλον ξεχωριστό.
Για τους δραστήριους
Ο Δήμος Άνω Πωγωνίου δεν έχει να προσφέρει μόνο αξιοθέατα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας αλλά και δυνατότητες για δραστηριότητες στις οποίες ίσως να επιδίδεστε πρώτη φορά.
Ο ποταμός Γορμός με τις πηγές του, το όρος Νεμέρτσικα και τα κατάφυτα δάση είναι ιδανικοί χώροι για εσάς που επιθυμείτε να ξεφύγετε από τα τετριμμένα.
Το κυνήγι, το ψάρεμα, η ορειβασία και οι περίπατοι ενδείκνυνται στις περιοχές του Δήμου Πωγωνίου. Όταν γυρίσετε πίσω θα συνειδητοποιήσετε πόσο έχετε ανανεωθεί.
Δ. Εγνατίας – Εισαγωγή  
Ακόμα ένα ραντεβού με την ομορφιά σάς περιμένει στο δήμο Εγνατίας. Και θα ήταν πραγματικά κρίμα να καθυστερήσετε να φτάσετε, έστω και μια μέρα…
Χρυσοβίτσα, Σίτσαινα, Γότιστα, Μεγάλο και Μικρό Περιστέρι…
Ονόματα που μέχρι πρότινος δε χτυπούσαν κανένα καμπανάκι στη μνήμη, τώρα σε κάνουν να τα ξεστομίζεις με θαυμασμό, ακόμα και δέος.
Τα παραπάνω δημοτικά διαμερίσματα αποτελούν το Δήμο Εγνατίας, ένα υπέροχο κομμάτι γης που κοσμεί το βορειοδυτικό άκρο του νομού Ιωαννίνων (απέχει 41 χλμ. απ’ αυτόν).
Τα παιχνίδια της τύχης έχουν κρατήσει τα 124.000 στρέμματά του μακριά από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Από το όρος Λάκμος (Περιστέρι) μέχρι τους ποταμούς Μετσοβίτικος και Καλαρίτικος και τις πηγές του Αώου, ο δήμος Εγνατίας μπορεί δικαιωματικά να χαρακτηριστεί παρθένα φύση.
Περπατώντας στα όριά του διαπιστώνεις με τα μάτια σου ότι πράγματι δεν τεντώθηκε μέχρι εδώ το ανθρώπινο χέρι για να κόψει την ομορφιά.
Χειμώνα-καλοκαίρι, φθινόπωρο-άνοιξη, η περιοχή δεν κρύβει καμία χάρη της. Το ορεινό χαρακτηριστικό είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακό και υπογραμμίζει εντονότατα κάθε τοπίο.
Το όρος Λάκμος (Περιστέρι) βρίσκεται στο κέντρο του δήμου και δίνει το σύνθημα για να απλωθεί η ορεινή άγρια ομορφιά σε κάθε άκρη.
Τα γάργαρα νερά που περνάνε από τους πρόποδες του βουνού και κυλάνε μπροστά στα πόδια σας προσδίδουν τέτοια μαγεία, που δεν πιστεύατε ότι θα αντικρίσετε ποτέ.
Και εάν υπάρχουν τοποθεσίες όπου η χλωρίδα και η πανίδα παίρνουν άλλη διάσταση -υπερβολική, θεριεμένη, σπάνια, εντυπωσιακή-, αυτή είναι μια ζωντανή απόδειξη.
Οι κοιλάδες που σχηματίζονται από τους δύο ποταμούς παρουσιάζουν μια μοναδική εικόνα αλσώδους τοπίου, που ξεχωρίζει επάνω στο γεωγραφικό ανάγλυφο.
Εάν σταθείτε δίπλα στη σκιά του βουνού, θα σβήστε από τη μνήμη σας τα τελευταία πράγματα που σας στεναχώρησαν. Εάν δείτε τη θέα από το κάστρο του Γραδετσίου, το οποίο βρίσκεται πάνω από το διαμέρισμα Μικρή Γότιστα σε υψόμετρο 830 μ. (η υψηλότερη οχυρή θέση της Ηπείρου), θα λησμονήσετε ακόμα περισσότερα.
Η ανάβαση είναι εύκολη και γίνεται με τα πόδια, μία διαδρομή που σε «γεμίζει» και σε αναζωογονεί.
Η φωτογραφική σας μνήμη, ακόμα κι αν είναι αδύνατη, συγκρατεί ένα σωρό εικόνες που σας προσφέρει απλόχερα το τοπίο. Ολόκληρη η κορυφή περικλείεται από τείχος, το οποίο ακολουθεί τις άκρες του βράχου.
Δ. Ζίτσας – Εισαγωγή  
Γοητεία, παράδοση και καλό κρασί
Αναμφίβολα, όσοι έχουν επισκεφθεί τη Ζίτσα θα έχουν αντιληφθεί ότι πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ηπείρου, ιδανικός προορισμός για μια κοντινή εκδρομή.
Δεν χρειάζεται παρά να διανύσετε 25 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων για να βρεθείτε στην ορεινή Ζίτσα. Ο δρόμος είναι καλός και οι εικόνες που εκτυλίσσονται μπροστά σας πολλές και ιδιαίτερα ελκυστικές.
Οι μεγάλες εκτάσεις με τους αμπελώνες που θα συναντήσετε προδίδουν σύντομα το μυστικό του χωριού, εδώ έχουμε να κάνουμε με μέρος που λατρεύει το κρασί και ευφραίνει όχι μόνο τη δική του καρδιά αλλά και των επισκεπτών του…
Ζίτσα και καλό κρασί
Οι αμπελώνες της Ζίτσας έκαναν πλούσια την παράδοση του χωριού στο χώρο του κρασιού.
Παράδοση που αριθμεί πάνω από 500 χρόνια και αποδεικνύεται από την διαρκή παραγωγή κρασιού από την ποικιλία Ντέμπινα.
Στα οινοποιεία του χωριού μπορείτε να προμηθευτείτε λευκά, κόκκινα, ροζέ, ημιαφρώδη και αφρώδη κρασιά και να γνωρίσετε από κοντά την όλη διαδικασία παραγωγής που ακολουθείται.
Τέλος, αξίζει να βρεθείτε στη Ζίτσα το τρίτο δεκαήμερο κάθε έτους όταν και πραγματοποιείται η Γιορτή Κρασιού και να απολαύσετε από κοντά δωρεάν κρασί και παραδοσιακά εδέσματα.
Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *