nomos argolidos

Νομός Αργολίδος

Περιήγηση στην άγνωστη Αργολίδα

Ανακαλύψτε τις ομορφιές που κρύβει η Αργολίδα, τους μοναδικής αξίας αρχαιολογικούς χώρους, τις όμορφες παραλίες της και τα φιλόξενα χωριά της.

 

Ο κήπος της Πελοποννήσου

Ο νομός Αργολίδας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, στον αντίχειρα του χεριού της, αν μπορούσε να ταυτιστεί με ανθρώπινο χέρι λόγω του ιδιόμορφου σχήματός της. Βρίσκεται σφηνωμένος ανάμεσα στους νομούς Κορινθίας και Αρκαδίας, και το ανατολικότερο άκρο του φτάνει μέχρι το Μυρτώο πέλαγος.

Ολόκληρος ο νομός περιβάλλεται από όρη τόσο από τη δυτική όσο και από τη βόρεια πλευρά του, δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι είναι προστατευμένος από την υπόλοιπη Πελοπόννησο και δημιουργώντας μία αρμονική συνύπαρξη βουνού και θάλασσας.

Το κλίμα της περιοχής, ένα από τα καλύτερα στον ελλαδικό χώρο, χαρακτηρίζεται ήπιο, με δροσερά και ξηρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.

Η προστασία του νομού από τα βουνά αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες, ιδανικές τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη γη, συντέλεσαν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη πολιτισμού από την προϊστορική εποχή.

 

Περιήγηση στο νομό

Στο κέντρο της εύφορης Αργολικής γης, πάνω από τον κάμπο του Άργους, βρίσκεται η Ακρόπολη των Μυκηνών, το μέρος όπου η μοίρα έπαιξε το δράμα της οικογένειας του Αγαμέμνονα, του αρχηγού των Ελλήνων στην ομηρική εκστρατεία κατά της Τροίας, και των υπόλοιπων Ατρειδών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μυθολογία, στις Μυκήνες μεταμορφώθηκε ο Δίας σε βροχή, ενώθηκε με την αγαπημένη του Δανάη, απόγονο του Δαναού, και γεννήθηκε ο Περσέας, ο ιδρυτής της πόλης. Ανάμεσα στον αχανή χώρο της Ακρόπολης των Μυκηνών, ξεχωρίζουν το παλάτι με τους επιβλητικούς ογκόλιθους, τα πλούσια δωμάτια και τις οικίες, τα Κυκλώπεια Τείχη, η Πύλη των Λεόντων και οι 24 τάφοι, 14 από τους οποίους είναι βασιλικοί.

Από αυτούς ξεχωρίζει ένας θολωτός, γνωστός κι ως Θησαυρός του Ατρέα, ενώ εκατοντάδες αντικείμενα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτουν τις ομορφιές τους στο κτίριο του Μουσείου όπου φυλάσσονται. Συνεχίζοντας την περιήγηση, φθάνουμε στο Άργος με τον εύφορο κάμπο του, όπου δεσπόζει η Ακρόπολη της Λάρισας, ενώ στην είσοδο της πόλης καλωσορίζει τους επισκέπτες το Ηραίο, ναός που έστησαν οι αρχαίοι Έλληνες προς τιμήν της θεάς Ήρας, η οποία θεωρούνταν προστάτιδα της πόλης.

Το Άργος αποτελούσε αξιόλογο αγροτικό κέντρο από την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ενώ σήμερα, αποτελεί, επιπλέον, το εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του νομού. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το Άργος μπορεί να αποτελέσει και αφετηρία για εξορμήσεις στις γύρω περιοχές.

Στην ανατολική πλευρά ξεχωρίζουν τα Δένδρα με τους φημισμένους λαξευτούς θολωτούς τάφους, στη δυτική το Ελληνικό με την πυραμίδα του. Παίρνοντας την παραλιακή οδό, φθάνετε στη Λέρνα, όπου υπάρχει η λίμνη της μυθικής Λερναίας Ύδρας, την οποία σκότωσε ο Ηρακλής.

Προηγουμένως όμως περνάτε μέσα από τη Νέα Κίο. Στη Λέρνα μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και σουβλάκια στα φημισμένα καταστήματα της περιοχής ή νόστιμους ψαρομεζέδες στις γραφικές ψαροταβέρνες της παραλίας.

 

Η παλιά Πρωτεύουσα της Ελλάδας

Το σημαντικότερο πράγμα, όμως, που έρχεται στο νου με το άκουσμα της Αργολίδας δεν είναι άλλο παρά το Ναύπλιο, η πρωτεύουσά του. Κρυμμένο στο μυχό του Αργολικού κόλπου, αγκαλιάζει τους επισκέπτες με τη φιλόξενη ατμόσφαιρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το Μπούρτζι, ένα κάστρο που έχτισαν πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων οι Ενετοί το 1473. Αυτό, όμως, που δεσπόζει στα βόρεια της πόλης είναι το Παλαμήδι, η πρόσβαση στο οποίο μπορεί να γίνει είτε ανεβαίνοντας τα 999 σκαλοπάτια του είτε από τον αυτοκινητόδρομο.

Στους πρόποδές του βρίσκεται και το φρούριο της Ακροναυπλίας, οι πρώτες οχυρώσεις του οποίου φθάνουν στα μακρινά χρόνια του Παυσανία.

Το Ναύπλιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο πλούσιες σε ιστορία πόλεις, αφού πραγματοποίησε μία αξιόλογη διαδρομή μέσα στην ιστορία, από την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την Ενετοκρατία μέχρι την Τουρκοκρατία και τα πρώτα χρόνια του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, όταν αποτέλεσε την πρώτη του πρωτεύουσα.

Όλη η πόλη μοιάζει να βγήκε από κάποια άλλη εποχή, αφού, όπου και να κοιτάξει το μάτι, διακρίνει νεοκλασικά οικήματα, παραδοσιακά κτίσματα και γραφικά σοκάκια, μέσα στα οποία ξεφυτρώνουν συμπαθητικά και μοντέρνα καταστήματα, που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό.

Ταυτόχρονα, διαθέτει μεγάλη γκάμα σε εστιατόρια και ταβέρνες, που φημίζονται για τις παραδοσιακές τους γεύσεις. Έχοντας ως αφετηρία το Ναύπλιο, ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στα γραφικά χωριά της περιοχής ή να απολαύσει το μπάνιο του στα γαλαζοπράσινα νερά της αμμουδερής παραλίας της Καραθώνας.

Πιο κάτω, αποκαλύπτει τις ομορφιές της ένα άλλο γραφικό χωριό, η Ασίνη, προκαλώντας τον επισκέπτη να τη γνωρίσει καλύτερα, με τη βοτσαλωτή παραλία της και τις μυρωδιές που αναδίδουν οι ψαροταβέρνες της. Μετά την Ασίνη, ο δρόμος φθάνει στο πιο φημισμένο παραθεριστικό κέντρο ολόκληρης της Πελοποννήσου, το Τολό (βλέπε στο Δήμο Ασίνης), με τις πλήρως οργανωμένες παραλίες του.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Η διαδρομή από εκεί και εξής παραμένει ειδυλλιακή. Παραλιακά χωριά ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, όπως το Δρέπανο, το Βιβάρι και η Κάντια, ενώ η παραλία των Ιρίων κλέβει εύκολα την καρδιά εκείνων που την επισκέπτονται, αφού προσφέρει ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα, γεμάτο γαλήνιες μενεξεδί αποχρώσεις, από τα καλύτερα της ανατολικής Πελοποννήσου.

 

Επίδαυρος

Δε θα πρέπει, βέβαια, να ξεχάσουμε την Αρχαία Επίδαυρο, με το ξακουστό της θέατρο, 6.200 θέσεων, το οποίο χτίστηκε κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. και σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Ύστερα από επεμβάσεις που έγιναν κατά την ελληνιστική περίοδο, η χωρητικότητά του αυξήθηκε, με αποτέλεσμα να φθάνει τις 12.300 θέσεις. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η άριστη ακουστική του, κάτι που επιτρέπει ακόμα και στο θεατή της πιο ψηλής κι απόμακρης κερκίδας να ακούει πολύ καλά τα λόγια των ηθοποιών της σκηνής, σαν να βρίσκεται δίπλα τους.

Εκεί διοργανώνεται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Επιδαύρου «Επιδαύρια», με τραγωδίες αρχαίων συγγραφέων, όπως του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, στις οποίες λαμβάνουν μέρος γνωστοί ηθοποιοί από το καλλιτεχνικό στερέωμα.

Καταλήγοντας, η ζωή στην Αργολίδα τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες αποδεικνύεται πολυσύνθετη, ευχάριστη για όλους, είτε επισκέπτονται το παραδοσιακό Ναύπλιο είτε τις πλούσιες αρχαιότητες είτε τις γραφικές παραλίες.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *