νησι κερκυρας

Ν. Κερκύρας – Εισαγωγή  

Η κοντέσσα του Ιονίου
Η Κέρκυρα βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Ιονίου Πελάγους, απέναντι από τις ακτές της Ηπείρου και ανήκει στο σύμπλεγμα των Επτανήσων.
Μετά την Κεφαλονιά είναι το δεύτερο Ιόνιο νησί σε μέγεθος και πανελλαδικά το έβδομο. Έχει έκταση 634 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό περίπου 110.000 κατοίκους.
Ο Δήμος Κερκυραίων συγκεντρώνει πάνω από το 1/3 του συνολικού πληθυσμού. Το νησί αποτέλεσε το «μήλον της Έριδος» ανάμεσα σε Άγγλους, Γάλλους και Ενετούς.
Με τo βάρος της τεράστιας ιστορίας της, την καταπράσινη και εύφορη ύπαιθρο και τις ειδυλλιακές παραλίες της, η Κέρκυρα παρουσιάζει μια διαρκώς αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη.
Οι επιλογές που προσφέρει η Κέρκυρα
Η Κέρκυρα προσφέρει πλήθος επιλογών κάθε χρονική περίοδο. Ρομαντικές βόλτες στα γραφικά βενετσιάνικα καντούνια. Προσκύνημα στον θαυματουργό Άγιο Σπυρίδωνα.
Βόλτα με συντροφιά το φεγγάρι στην Πλατεία Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, με θέα το Παλιό και Νέο Φρούριο, αλλά και τη θάλασσα. Εκδρομή στο Αχίλλειο, το παλάτι της αυτοκράτειρας Σίσσυ. Περίπατο στο χιλιοτραγουδισμένο Ποντικονήσι και την Παναγιά των Βλαχερνών.
Πέραν από τις αμέτρητες ομορφιές της πόλης, η Κέρκυρα εντυπωσιάζει και λόγω των μαγευτικών παραθαλάσσιων περιοχών, αλλά και των ορεινών τοπίων της. Όσοι δεν έχετε επισκεφθεί ακόμη το νησί των Φαιάκων, βιαστείτε!
Η Ονομασία του νησιού
Το σημερινό της όνομα, σύμφωνα με τον επικρατέστερο μύθο, το χρωστά στη νύμφη Κέρκυρα, η οποία ερωτεύθηκε τον Ποσειδώνα και εγκαταστάθηκε στο νησί, όπου και γέννησε τον Φαίακα.
Οι απόγονοί του φέρουν έως και σήμερα τ’ όνομά του. Στα κείμενα της Οδύσσειας αναφέρεται ως Σχερία. Σε πολλά αρχαία κείμενα γίνονται αναφορές στο νησί Μάκρις και Δρέπανον ή Δρεπάνη.
Σήμερα η Κέρκυρα είναι γνωστή στους ξένους ως Corfu. Το όνομα αυτό έμελλε να μείνει στην ιστορία από τα βυζαντινά χρόνια, κατά τα οποία ονομαζόταν Κορυφώ.
Ιστορικοί σταθμοί
775-750 π.Χ.: Το νησί κατοικείται για πρώτη φορά από ελληνικά φύλα, τους Ερετριείς. 734 π.Χ.: Στο χώρο της χερσονήσου του Κανονιού εγκαθίστανται Κορίνθιοι.
644 π.Χ.: Λαμβάνει χώρα η πρώτη ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα σε Κορίνθιους και Κερκυραίους με νίκη των Κερκυραίων. 435 π.Χ.: Πελοποννησιακός Πόλεμος. Νίκη των Κερκυραίων επί των Κορινθίων στη Λευκίμμη.
299 π.Χ.: Τα ρωμαϊκά χρόνια βρίσκουν τους Κερκυραίους σε κατάσταση πολιορκίας από τους Ιλλύριους, που πραγματοποιούν στο νησί καταστροφικές επιδρομές. Οι νησιώτες το 229 π.Χ. ζητούν την προστασία της Ρώμης, η οποία και τους προσέφερε τη συμμαχία της και τους παραχώρησε πλήρη αυτονομία.
1ος αιώνα μ.Χ.: Ο χριστιανισμός διαδίδεται στο νησί από τους ισαποστόλους Ιάσονα και Σωσίπατρο. 11ος αιώνας: Bρίσκει την Κέρκυρα υπό νορμανδική κατοχή.
1147 μ.Χ: Αποτελεί μια ημερομηνία-ορόσημο για την Κέρκυρα, καθώς το νησί απαλλάσσεται από το ζυγό των Νορμανδών και περνάει σε μια νέα εποχή που στιγμάτισε τη μετέπειτα πορεία του νησιού.
1214 μ.Χ.: O αυτοκράτορας του Bυζαντίου Μιχαήλ Α’ Κομνηνός εισβάλλει στο νησί και το κυριεύει. 1267 έως 1386 μ.Χ.: Η Κέρκυρα βρίσκεται υπό την κυριαρχία των Ανδηγαυών και το διάστημα αυτό οι κάτοικοι βιώνουν δυσάρεστες καταστάσεις.
1386 έως 1797 μ.Χ: Η Κέρκυρα πέφτει στα χέρια των Ενετών. Αν και κατακτητές, οι Ενετοί έφτιαξαν μνημεία μοναδικά που χαρακτηρίζουν το νησί και δημιούργησαν τις κατάλληλες προδιαγραφές για ν’ ανέβει το κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρό τους. Η Κέρκυρα είναι η μοναδική ελληνική περιοχή που δεν βίωσε την τουρκική κυριαρχία.
1800μ. Χ.: Ο Ναπολέων εισβάλλει στην Κέρκυρα και η κυριαρχία του επισφραγίζεται με τη Συνθήκη του Καμποφόρμιο. Τότε, τα Ιόνια Νησιά αναγνωρίζονται από τις μεγάλες δυνάμεις ως «Επτάνησος Πολιτεία». Την περίοδο ιδρύθηκε η πρώτη Ιόνιος Ακαδημία και η ελληνική γλώσσα αναγνωρίστηκε και χρησιμοποιήθηκε ως η πρώτη επίσημη γλώσσα της Πολιτείας.
1815: Μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό, η Κέρκυρα περνά στην αγγλική κυριαρχία.
1864: Τα Επτάνησα εντάσσονται στην Ελλάδα και στο Κάστρο της Κέρκυρας υψώνεται η ελληνική σημαία. Από τότε, η Κέρκυρα ακολουθεί το ρου της ιστορίας μαζί με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, διαγράφοντας μια κοινή πορεία.

Δ. Αγίου Γεωργίου – Εισαγωγή  

Για στιγμές μαγικές…
Ο δήμος Αγίου Γεωργίου προσφέρει στους επισκέπτες του στιγμές γαλήνης και διασκέδασης. Οι ονειρεμένες παραλίες του θα σας μαγέψουν και τα καταπράσινα τοπία θα σκλαβώσουν το βλέμμα σας.
Γνωριμία με την περιοχή
Στη ΒΔ πλευρά της Κέρκυρας θα συναντήσετε τον δήμο του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για μια ομάδα 13 χωριών που τα τελευταία χρόνια έχουν συσταθεί σε ένα δήμο.
Τα χωριά αυτά είναι: ο Άγιος Αθανάσιος, ο Αγρός, οι Αρκαδάδες, ο Αφιώνας, το Δροσάτο, η Δάφνη, η Χορεπισκοπή, η Μεσσαριά, οι Καβαδάδες, οι Αρμενάδες, οι Πάγοι, οι Καστελάνοι Γύρου και οι Ραχτάδες.
Το τοπίο όλων αυτών των χωριών είναι μοναδικό: πυκνή βλάστηση με τα ελαιόδεντρα και τα κυπαρίσσια να φτάνουν ως την παραλία και χρυσές αμμουδιές με κρυστάλλινα νερά.
Σήμερα Στα χωριά του δήμου Αγίου Γεωργίου -καθώς η τουριστική υποδομή έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια- μπορείτε να έχετε μια άνετη διαμονή στα μικρά ξενοδοχεία και τις γραφικές πανσιόν και να περάσετε όμορφες στιγμές στα καφέ, στα εστιατόρια και στα μπαράκια της περιοχής.
Αν είστε λάτρεις των θαλασσίων σπορ τότε βρήκατε τον ιδανικό τόπο διακοπών. Οι κάτοικοι του δήμου Αγίου Γεωργίου τιμούν τις παραδόσεις και τα έθιμα που αποτυπώνουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, από τον οποίο ξεκίνησε όπως λέγεται, ο Οδυσσέας το μεγάλο ταξίδι του για να βρει την Ιθάκη.
Όπως όλοι οι Κερκυραίοι και οι βόρειοι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι. Ένας δήμος που αν περάσεις τις διακοπές σου εκεί δεν θέλεις τίποτα άλλο παρά να ξαναέρθεις.

Δ. Κερκυραίων – Εισαγωγή  

Γνωριμία με την πόλη
Η πραγματική ομορφιά δεν περιγράφεται με λέξεις τετριμμένες και δεν αποτυπώνεται σε φωτογραφικά φιλμ. Ζήστε την από κοντά!
Η πόλη της Κέρκυρας
Διακρίνεται στην «εντός των τειχών» ιστορική πόλη και στη νέα πόλη που αναπτύσσεται περιμετρικά, σε έκταση περίπου 4 χιλιομέτρων.
Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας διατηρεί σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη τη βενετσιάνικη φινέτσα της και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού.
Οι κατοικίες, που κτίστηκαν την περίοδο της Ενετοκρατίας, παρουσιάζουν σημαντική ομοιομορφία. Στις όψεις των κτιρίων βασικό γνώρισμα είναι η ρυθμική διάταξη των παραθύρων, οι μεγαλόπρεπες κύριες πόρτες εισόδου (πορτόνια) και τα κορνιζώματα.
Χαρακτηριστικότερο όμως στοιχείο είναι τα τόξα –βόλτα όπως τα λένε οι Κερκυραίοι– των ισογείων, τα οποία χρησίμευαν για τη διευκόλυνση της κίνησης στους πολυσύχναστους δρόμους. Στα αρχοντικά της Ενετοκρατίας οι γραμμές είναι εξίσου απλές και λιτές.
Συνήθως αποτελούνται από δύο ή τρία πατώματα. Ιδιαίτερο γνώρισμα είναι το προστώο, που δημιουργεί επιβλητικότητα στην όψη και δημιουργεί εξώστη στον όροφο. Τα αρχοντικά της Κέρκυρας βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη και δεν αποτέλεσαν ποτέ ξεχωριστή συνοικία.
Η νέα πόλη της Κέρκυρας, που αναπτύσσεται περιμετρικά της ιστορικής, βενετσιάνικης πόλης, δεν παρουσιάζει ιδιαιτερότητες.
Βόλτα στην Παλιά Πόλη Κατά την περιήγησή σας στην Παλιά Πόλη θα διαπιστώσετε ότι είναι όλη ένα αξιοθέατο. Τα βενετσιάνικα κτίρια, τα καντούνια, οι παλιές γειτονιές, κάθε βήμα και μια εικόνα από τα περασμένα. Εδώ βρίσκονται και μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.
Όπως η πλατεία Σπιανάδα (η μεγαλύτερη της Ελλάδας) και το πολυφωτογραφημένο Λιστόν, που, σύμφωνα με την παράδοση, αποτελούσε στέκι της αριστοκρατίας.
Το συγκρότημα του Λιστόν κτίστηκε κατά τα έτη 1807-1814 από τους Γάλλους Αυτοκρατορικούς. Σήμερα στο ισόγειο του συγκροτήματος στεγάζονται αρκετές καφετέριες και εστιατόρια.
Το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου είναι ένα επιβλητικό κτίριο γεωργιανού ρυθμού, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.
Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης αποτελούν επίσης το Παλιό Φρούριο, το Νέο Φρούριο, η εκκλησία το Αγίου Σπυρίδωνα, το παλιό Δημαρχείο, η Ιόνιος Βουλή και πολλά άλλα που θα ανακαλύψετε κατά την περιήγησή σας.
Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *